Gezondheid is het leven van het leven - E. von Feuchtersleben

Mediterraans dieet

mediterraan dieet

Het mediterraans dieet omvat het traditionele, gezonde voedingspatroon van landen rond de Middellandse Zee.  (Italië, Frankrijk, Griekenland en Spanje)  In een mediterraans dieet bestaat het voedingspatroon grotendeels uit groenten, fruit, noten, peulvruchten, volle granen, magere zuivelproducten, olijfolie, gevogelte en vis en een matig alcoholgebruik.  Het mediterraans dieet bevordert je gezondheid, je loopt minder risico op een hartinfarct, hartfalen ...  Het dieet beschermt je preventief tegen risicofactoren voor hart- en vaatziekten 

Kenmerken mediterraans dieet

  • Baseer je maaltijd op zetmeelrijke koolhydraten zoals brood, paste, rijst en aardappelen. Kies de volkoren varianten!
  • Eet dagelijks minstens 5 porties groenten of fruit
  • Kies magere eiwitten zoals mager vlees, vis, eieren en peulvruchten
  • Gebruik melk en zuivelproducten als bron van eiwitten en calcium
  • Beperkt vet en suikerrijke producten

Weekmenu gebaseerd op mediterraans dieet

  ontbijt lunch diner
maandag  griekse yoghurt met aardbeien en haver volkorensandwish met groenten tonijnsalade met olijfoliedressing 
dinsdag havermoutpap met rozijnen volkorenciabatta met mozarella, pesto en zongedroogde tomaten salade met tomaten, olijven en feta
woensdag  omelet met rozijnen volkorensandwish met kaas en verse groenten mediterrane lasagne
donderdag yoghurt met gesneden fruit en noten volkoren ciabatta met hummus en gegrilde paprika  gestoomde zalm met bruine rijst en groenten
vrijdag eieren en groenten gebakken in olijfolie griekse salade met feta olijven komkommer paprika gegrild lamsvlees met salade en gebakken aardappels
zaterdag havermaout met rozijnen, noten en appel volkorenciabatta met advocado en gerookte zalm mediterrane volkoren pizza met kaas groenten olijven
zondag omelet met groenten en olijven volkorenpasta bolognese met linzen  gegrilde kip met groenten en aardappelen