De mensen die het meest aan eten denken, zijn diegenen die zich hebben voorgenomen minder te gaan eten - Cees Buddingh

Brood, graanproducten en aardappelen

graanproducten

Volle granen zoals volkorenbrood, havermout, bruine rijst en volkorenpasta zijn rijk aan voedingsvezels en nuttige voedingsstoffen en goed voor je gezondheid. Hun witte varianten, die geraffineerd zijn, bevat veel minder vezels en nuttige voedingsstoffen.  Samen met aardappelen zijn de volle graanproducten terug te vinden in de donkergroene groep van de voedingsdriehoek.

Hoe gezond zijn volle granen en aardappels

De voedingsvezels in volle graanproducten beïnvloeden je bloeddruk op gunstige wijze en verlagen zo de kans op hart- en vaatziekten. Vezels zorgen ook voor een gezonde darmtransit en een langer een verzadigingsgevoel. In haver zit een specifiek vezeltype dat een positief effect op het LDL -de ‘slechte cholesterol’. Daarnaast zouden volle granen beschermen tegen darmkanker en diabetes.

Gekookte of gepureerde aardappelen zijn niet slecht voor de gezondheid en bevatten heel wat voedingsstoffen zoals: mineralen (kalium en fosfor) vitamine C, B-vitaminen.  Aardappelen worden gebruikt als alternatief voor graanproducten zoals rijst en pasta, en niet in de plaats van groenten.  Daarom kregen ze een plek bij de volle granen in de donkergroene groep van de voedingsdriehoek.

Welke volle granen en aardappelen kiezen

Kies bij voorkeur altijd volkoren brood met minstens 50%volle granen, volkoren pasta met minstens 50% volle granen,  volkoren ontbijgranen of havermout. Koop liefst ook bruine rijst in plaats van witte. Aardappelen eet je bij voorkeur gewoon gekookt. Je hoeft ze zelfs niet te schillen. Puree maak je best zonder toevoeging van boter.  Gefrituurde aardappelbereidingen zoals frieten, kroketten kan je beter vermijden.  Producten zoals gebak, croissants en zoute snacks bevatten amper vezels, vitaminen en mineralen en hebben weinig voedingswaarde en dus overbodig.