Ik kom niet aan... ik houd voedsel vast - John White

Palmolie in voeding

left

Palmolie is plantaardige olie die hoofdzakelijk wordt gewonnen uit de vruchten van de oliepalm. Palmolie bevat een hoog percentage verzadigde vetten en anti-oxidanten. Palmolie wordt gebruikt in margarine, frituurolie, aardappelchips, tarochips, soepen, choco's, pizza...

Palmolie bestaat voor een belangrijk deel uit verzadigde vetzuren die het risico op cardiovasculaire aandoeningen verhogen. De Hoge Gezondheidsraad waarschuwt nu voor het overmatig gebruik van producten met palmolie. Ze raadt aan om de dagelijkse inname van dat soort vetzuren te beperken tot 8 procent van de totale energiebehoeften.

Voor de consument is het echter niet eenvoudig te controleren in welke voeding palmolie zit. Het is namelijk nog niet verplicht het type olie te vermelden. Dat verandert vanaf december 2014. Vanaf dan verplicht Europese wetgeving de oliebron te vermelden op het etiket. Momenteel wordt palmolie vaak op het etiket aangeduid als "plantaardige olie". Dat kan voor de consument een indicatie zijn dat het wellicht gaat om palmolie.