Men moet eten om te leven, niet leven om te eten - Socrates

Erwten

erwten

Erwten zijn rijk aan vitamines en mineralen, in het bijzonder de hoeveelheden vitamine K, C, B6 en foliumzuur zijn groot. Erwten dragen bij aan stevige botten en zijn goed tegen hart en vaatziekten en de aanwezige B-vitamines zorgen voor meer energie. Verse erwten zijn er vooral in het voorjaar te krijgen, maar gelukkig zijn tuinerwten het hele jaar door diepgevroren verkrijgbaar. Ze worden vooral gekookt gegeten, als losse groente maar ook verwerkt in soep, salades en sauzen.  300 Gram erwtjes is genoeg voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K.  Vitamine A, B1, B2, B3, B6, B11 en E worden ook in ruime hoeveelheden aangetroffen in dit kleine gezonde peulvruchtje. Voorts bevat het een grote verscheidenheid aan mineralen. Kalium, fosfor, zink, magnesium, koper en ijzer zitten er in de groene erwt. Het aminozuur tryptofaan zit ook in het erwtje.

In erwtjes zitten veel fytonutriënten met geneeskrachtige eigenschappen. Er zit niet alleen vitamine A en E in maar ook de polyfenol coumestrol wat een fyto-oestrogeen is dat de kenmerken van oestrogeen imiteert. Coumestrol is een bio-identiek hormoon wat vrouwen met overgangsklachten op natuurlijke wijze geneest. Verder zitten er de polyfenolen Pisumsaponine I en II en pisomosides A en B. Deze polyfenolen komen bijna alleen in erwtjes voor.

Verkies diepvrieserwten of gedroogde erwten boven erwten uit blik of glas.  Diepvriesdoperwten kan je best bevroren kort aan de kook moet brengen en dus niet vooraf ontdooien? Zo behoudt de erwt smaak en stevigheid. Gedroogde erwten kan je best weken om de kooktijd te verkorten.  

 

Adressen