Alcohol is slecht voor uw gezondheid, vooral de volgende morgen - Bert Verhoye

Gezonde voedingscombinaties

gezondecombi

 

 

 

 

Tomaten en gezonde vetten

Lycopeen, de rode kleurstof in tomaten, is een krachtig antioxidant dat u beschermt tegen vrije radicalen. Je lichaam kan lycopeen makkelijker opnemen wanneer je de tomaten combineert met gezonde vetten. Maak eens een tomatensalade met een dressing van olijfolie of serveer er stukjes avocado bij.

Vetoplosbare vitamines en gezonde vetten

Vitamine A, D en E zijn vitamines die ons lichaam beter opneemt in combinatie met gezonde vetten. Meestal zitten deze vetoplosbare vitamines in producten waar al veel vet in zit. Denk maar aan ei, vlees, vis, zuivel of avocado. In oranje en gele groenten en fruit zit bijvoorbeeld veel betacaroteen, een stofje waar vitamine A gemaakt wordt maar geen vet. Hetzelfde geldt voor champignons, een bron van vitamine D. Neem er dus vooral wat gezonde vetten bij.

Ijzer en vitamine C

Vitamine C kan het opnamepercentage van ijzer flink verbeteren. Eet je spinazie dus liefst met vitamine C-rijke groentes erbij, zoals bieten of paprika’s. Bij een boterham met appelstroop kun je een glas sinaasappelsap drinken, en bij je biefstuk serveer je broccoli. Zo haal je letterlijk zoveel mogelijk uit je eten. Er wordt overigens wel eens gezegd dat calcium de opname van ijzer juist blokkeert. Dat is deels het geval: dierlijk ijzer wordt inderdaad slechter opgenomen als je er een glas melk bij drinkt. Voor niet-dierlijk ijzer is er echter geen verschil waargenomen.

Vitamine D en calcium

Calcium zelf is ook zo’n stof waar veel mensen te weinig van binnenkrijgen.  Een tekort aan calcium uit zich op hogere leeftijd.  Je kunt dan last krijgen van botontkalking, met een groter risico op botbreuken ter gevolg. Daar komt nog eens bij dat niet alle calcium die je eet ook wordt opgenomen. Je kunt die opname echter wel vergroten door te zorgen dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt. Dat stimuleert namelijk de opname van calcium. Je vindt vitamine D vooral in vette vis en ei, maar het zit bijvoorbeeld ook in champignons en roomboter.

Kurkuma en zwarte peper en gezonde vetten

Kurkuma is bevat het curcumine, een sterke antioxidant die ook een gezond effect kan hebben op je spijsvertering. Je kunt curcumine nog beter opnemen in combinatie met zwarte peper. Het werkzame stofje dat daarin zit, piperine, verhoogt de biologische beschikbaarheid van curcumine. Ook is het verstandig om wat gezonde vetten toe te voegen, want kurkuma is vetoplosbaar.

Magnesium en vitamine B6

Magnesium zit in verschillende producten: graan, groenten, zuivel, noten en vlees. Toch lopen mensen er nog wel eens een tekort aan op aan Magnesium in combinatie met vitamine B6. De werking van deze stoffen is nauw verbonden: vitamine B6 zorgt ervoor dat je cellen magnesium beter op kunnen nemen. Het is daarom aan te raden om ook voldoende vis, eieren en peulvruchten te eten .  Let op met magnesiumsupplementen! Hier is vaak extra B6 aan toegevoegd, waardoor je een overschot van deze vitamine binnen krijgt wat schadelijk kan zijn.  Het veiligst is om om gewoon voor gezond voedsel te kiezen.  

Adressen