Men moet eten om te leven, niet leven om te eten - Socrates

Komkommer

komkommerKomkommer bevat liefst 95% water.  Wanneer je lichaam goed gehydrateerd is voert het gemakkelijk gifstoffen af. Zeker voor mensen die moeite hebben om voldoende te drinken is het dus een gezond en slim tussendoortje.  Ook als je aan het afvallen bent is het een ideale snack. Een stuk komkommer van 100 gram bevat maar 14 kcal. Komkommer bevat weinig koolhydraten en suikers maar wel een heleboel vezels. Deze vezels zijn ontzettend goed voor je stoelgang. Zeker een snack dus die je gerust vaak kunt eten.

 

Een komkommer is rijk aan vitaminen en antioxidanten en bevatten ook verschillende soorten fytonutriënten. Fytonutriënten verkleinen de kans op hart- en vaatziekten en hebben een ontstekingsremmende werking. je kunt best de schil eromheen laten zitten. Hierin zit een hoop vitamine-C, wat de werking van de fytonutriënten versterkt.  In een komkommer zitten bijna alle soorten vitamines die je op een dag nodig hebt. Er zit vitamine A, B en C in, wat het immuunsysteem een handje helpt en je energie geeft. 

Komkommer heeft ook nog eens een verzachte werking. Ben jij verbrand? Leg dan wat schijfjes komkommer erop. Je zult snel merken dat dit de verbrande plekken kalmeert. Het is sowieso goed voor je huid, omdat er in deze groentesoort silica zit. Dit is niet alleen goed voor je huid, maar ook voor je nagels, haren en spieren. En het zit boordevol mineralen als kalium en magnesium, die ook een positieve werking hebben op je huid. Je kunt ook schijfjes komkommer op je ogen leggen als ze gezwollen zijn. De goede stoffen zorgen ervoor dat de zwelling afneemt.

Komkommers werken als geneesmiddel bij diabetes, een te hoog cholesterol en een te hoge bloeddruk. De groente bevat een hormoon die effect heeft op het aanmaken van insuline, iets waar het lichaam van een suikerpatiënt veel moeite mee heeft. Ook zitten er stofjes in de komkommer die een te hoog cholesterolgehalte en een te hoge bloeddruk in toom houden.

Door een schijfje komkommer dertig seconden met je tong tegen je gehemelte te drukken, doodt het de bacteriën daar die een slechte adem veroorzaken. Een natuurlijke variant op kauwgum, dus!

Heb je iets te diep in het glaasje gekeken maar wil je de volgende dag écht geen kater hebben? Eet een paar schijfjes komkommer voordat je naar bed gaat en je wordt weer helemaal fris en fruitig wakker.

Door het mineralen zwavel en silica, die in komkommers zitten, zou je haar sneller groeien. Ook zorgt silica ervoor dat je haar en nagels meer gaan stralen en sterker worden.  Silica heeft ook baat voor de conditie van de gewrichten.

Komkommer schijnt de kans op kanker te verkleinen.  Komkommers bevatten lariciresinol, pinoresinol en secoisolariciresinol . Deze liganen zijn onderzocht in verband met de verminderde kans op bepaalde kankersoorten, waaronder borstkanker, eierstokkanker, baarmoederkanker en prostaatkanker. Komkommer heeft ontzettend veel goede eigenschappen, dat het zonde zou zijn om het niet regelmatig te eten.  Baat het niet, schaadt het niet!!!

 

Adressen