Met geluk is het net hetzelfde als met gezondheid; als je er niets van merkt, betekent dit dat het er is - Iwan Toergenjew

Gezonde thee

drink theeThee bevat stoffen die goed zijn voor de gezondheid zoals anti-oxidanten en polyfenolen. Van thee wordt gezegd dat het ontstekingremmende eigenschappen heeft, het cholesterolgehalte verlaagt en het immuunsysteem versterkt.  Thee reguleert de bloedsuikerspiegel, vertraagt de veroudering en helpt bij afvallen om dat het je metabolisme verhoogt en bescherming biedt tegen vormen van kanker.

Soorten thee

Echte thee komt van de plant Camellia sinensis. Zowel zwarte, groene, witte en Oolong thee komen van deze plant.  Hoe meer de blaadjes bewerkt worden, hoe donkerder van kleur ze worden. De theeblaadjes bestemd voor witte thee zijn de jonge toppen en worden slechts gestoomd. De blaadjes voor de groene thee worden gedroogd. De theeblaadjes voor de zwarte thee en Oolong thee worden gedroogd en gefermenteerd.  

Antioxidanten

Witte thee bevat veruit de meeste antioxidanten, nl 100-150 mg per kop.  Groene thee bevat tussen 75-130 mg per kop.  Zwarte thee bevat tussen 40-50 mg per kop.  

Thee zetten

De ideale temperatuur voor het zetten van thee is 85°C. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer stoffen verloren gaan en hoe bitterder de smaak. Als je water kookt in een ketel, laat de ketel dan nog drie minuten afkoelen voor het op de thee te gieten. Gebruik bij losse thee ongeveer 2 - 2,5 g thee (dit is ongeveer 1,5 theelepel) voor 200 ml water. Laat het zo'n 5-8 minuten trekken.

Matcha thee

Matcha is groene thee uit Japan. De laatste vier weken voor de oogst worden de theeplanten in de schaduw geplaatst. De plant reageert hierop met een verhoogde productie van het bladgroen wat tevens de smaak versterkt. Tijdens de oogst worden alleen de fijnste theebladeren geselecteerd. Deze worden vervolgens gestoomd, gedroogd en verpulverd zodat er uiteindelijk een groen poeder overblijft. Het is een exclusief drankje, wat bitter van smaak en bijzonder rijk aan aminozuren, vitaminen en mineralen. Deze thee bevat 10 keer meer gezonde stoffen dan gewone thee.