Laat voedsel uw medicatie zijn en niet medicatie uw voedsel - Hippokrates

Weerstand verbeteren

verbeterenWil je je weerstand verbeteren en zo  kansen op griep en verkoudheid zo klein mogelijk houden?  Door een paar gezonde gewoonten aan je dagelijkse patroon toe te voegen kunnen je je weerstand snel verbeteren.  Een lage weerstand kan ontstaan door een gebrek aan slaap, slechte voeding, stress ...

 

 

 

Gezonde voeding

Gezonde voeding is noodzakelijk om een goede weerstand te hebben. 
Probeer de volgende voedingsstoffen te vermijden: witte suiker, koffie, frisdranken; snoep en gebak, dierlijke vetten en rood vlees.
Tijdens het koken kunnen er ook vitamines verloren gaan. Wokken of stomen kan dit voorkomen en is eigenlijk beter voor het behouden van het vitamine gehalte in de groenten. Let ook zeker tijdens de koude maanden, goed op of je je vitamines wel binnen krijgt. Twijfel je, dan kan je ook ter aanvulling een voedingssupplement nemen. 
Zeker tegen de typische griep- en verkoudheid zijn de vitamines A, B6, C, D en E belangrijk.  Deze haal je uit onder meer: 

  • A: margarine/halvarine, vis en lever
  • B6: graanproducten, eieren, vis en aardappelen
  • C: aardappelen, paprika en citrusvruchten
  • D: margarine/halvarine, maar ook uit vette vis
  • E: noten, plantaardige olie en groenten

De 5 lekkerste groenten voor een sterke weerstand zijn: witte kool bevat met veel vitamine C, winterpostelijn met veel iijzer en calcium, prei, rode biet bevat veel vit A en C en pompoen bevat veel betakaroteen, een bron van vitamine A.

Handen wassen

Ziekteverwekkers, zoals bacteriën, virussen en schimmels, worden snel en makkelijk via onze handen overgedragen. Zorg ervoor om zeeker ten tijde van een griepepidemie de handen vaker en grondig te wassen!

Weerstand verbeteren door voldoende beweging

Groot effect met weinig moeite krijg je door voldoende te bewegen. Probeer je hartslap te verhogen voor tenminste 20 minuten, en dat drie keer per week. Als je daarnaast vijf dagen per week een flinke wandeling maakt, dan wordt de kans op kou vatten kleiner. Door beweging vergroot je het aantal witte bloedcellen, dit zijn cellen die helpen infecties tegen te gaan. Daarnaast komen door beweging endorfines vrij, hormonen waardoor je je positiever voelt en die de kwaliteit van slaap verbeteren.

Weerstand verbeteren door voldoende ontspanning

Zorg voor voldoende slapen, 7 tot 9h per nacht, en probeer stress te vermijden. Door stress en slaapgebrek krijgen ontstekingen meer kans.

Weerstand verbeteren door postitief denken

Positieve denken, een opgewekt humeur, veel lachen en een sociaal leven zijn belangrijk voor je gezondheid en een goede weerstand. Lachen is gezond. Lachen vermindert het aantal stresshormonen in je lichaam en vermeerdert witte bloedcellen die ontstekingen tegengaan.