Wij beseffen de waarde van het water eerst wanneer de bron is opgedroogd - Thomas Fuller

Verstandig frituren

VerstandigFriturenLekker Belgische frieten, soms kunnen we er niet aan weerstaan!  Gefrituurde gerechten zitten hebben geen plaats gekregen in de nieuwe voedingsdriehoek maar zitten in de rode restgroep.  
Gefrituurde gerechten bevatten zeer veel vet. Daarom beperk je dergelijke vetrijke bereidingen best tot maximaal 1 maal per week.

 

Weetjes

Een portie gekookte aardappelen (± 200 g) levert je ongeveer 150 kcal. Dezelfde portie frieten zonder mayonaise levert ongeveer 700 kcal. Het steeds opnieuw verhitten van hetzelfde frituurvet (gebruik bijvoorkeur frituurolie) bevordert de oxidatie en vorming van afbraakproducten die nadelig kunnen zijn voor je gezondheid.

Frituur Tips

  • Verhit frituurolie tot maximaal 180° C.
  • Dep frieten en kroketten droog alvorens ze onder te dompelen in de frituurolie.  
  • Doe nooit te veel frieten of kroketten ineens in het draagmandje. Dan daalt de temperatuur van de olie zeer snel en schroeien de frieten of kroketten door het gebrek aan warmte onvoldoende snel dicht en nemen ze meer vet op. Dergelijke grote temperatuursschommelingen bevorderen bovendien de vorming van afbraakproducten in de olie. 
  • Laat de gefrituurde gerechten uitlekken op absorberend papier, dan zijn ze minder vet zodra je ze op je bord schept. 
  • Verbrande restjes versnellen het afbraakproces van olie. Verwijder ze daarom telkens na het gebruik van de frituur met een schuimspaan of een zeef.
  • Bewaar de afgekoelde olie op een koele en donkere plaats.
  • De frituurolie moet hoognodig worden vervangen wanneer ze stroperig en donker van kleur wordt en gaat schuimen.  
  • Vervang frituurolie gemiddeld na 10 bakbeurten.
  • Verse frituurolie bijgieten, volstaat niet om het vet te verschonen!
  • Maak de frituurpan en het draagmandje steeds zorgvuldig proper alvorens er verse frituurolie in te doen.