Alcohol is slecht voor uw gezondheid, vooral de volgende morgen - Bert Verhoye

De nieuwe voedingsdriehoek

De nieuwe voedingsdriehoek is een nu een omgedraaide driehoek.  Vroeger werd alles ingedeeld in categorieën zoals eiwitten, koolhydraten, groenten en fruit, smeer en bereidingsvet.  Nu werken ze met een categorie producten die een gunstig effect hebben op de gezondheid (donkergroen), een neutrale categorie die een onvoldoende bewezen effect heeft op de gezondheid (lichtgroen), en een categorie die mogelijk een ongunstig effect hebben(oranje). Producten die je best mijdt zitten nu niet meer in de voedingsdriehoek maar wel in de rode bol buiten de driehoek. 

Hoe minder bewerkt, hoe beter

Hoe hoger in de voedingsdriehoek, hoe belangrijker de voedingsmiddelen. De toplaag van de nieuwe voedingsdriehoek is lichtblauw met de volgende tekst: drink vooral water. Daaronder, in de donkergroene zone, zitten groenten en fruit, volle granen (zoals volkoren brood en volkoren pasta), peulvruchten, noten en plantaardige olie. Deze voedingsmiddelen kan je best zo veel mogelijk te eten, omdat deze gezond zijn. Vervolgens kunnen ze aangevuld worden met een beperkt aantal voedingsmiddelen van dierlijke afkomst uit de lichtgroene zone: vis, gevogelte, zuivel, ei. Deze lichtgroene zone bevat producten die een neutraal of onvoldoende bewezen effect hebben op onze gezondheid.  Voor beide zones geldt trouwens: hoe minder bewerkt, hoe beter. In de oranje zone worden producten die een ongunstig effect op ons lichaam hebben opgenomen. Rood vlees bijvoorbeeld, maar ook boter. In de rode bol zitten producten die je best niet meer eet zoals zout, frieten, pizza, frisdrank, bewerkte vleesproducten (=charcuterie), koekjes, chips, chocolade... Koffie en thee zijn verdwenen.  Niet omdat het slecht is maar omdat deze voedingsdriehoek geldt voor kinderen van 1 jaar, de vorige was voor kinderen vanaf 6 jaar.

In de oude voedingsdriehoek zat een luik beweging in de onderste laag.  Nu is er een afzonderlijke bewegingsdriehoek. Deze bewegingsdriehoek problematiseert het lange stilzitten, en probeert Vlamingen aan te zetten om elk half uur even recht te staan, een glas water te halen of een ander "bewegingstussendoortje" te nemen.