Wij beseffen de waarde van het water eerst wanneer de bron is opgedroogd - Thomas Fuller

Fruit

fruit

Fruit bevat weinig calorieën, veel vezels, veel gezonde suikers, vitaminen, mineralen, fytonutriënten die zeer belangrijk zijn lichaam en geest. De fruitvezels zorgen ervoor dat vetten beter verbrand worden en dat er geen cholesterolafzettingen meer kunnen plaatsvinden doordat verkeerde cholesterol uit het lichaam wordt gestuurd. Fruit is zowel goed tegen hart- en vaatziekten, obesitas als suikerziekte. Fruit bevat ook veel antioxidanten en natuurlijke vitamine C. Deze stoffen voorkomen niet alleen kanker maar ze versterken ook het immuunsysteem.

Toch eten veel mensen te weinig fruit. Daarom plaatsen we fruit in de donkergroene groep van de voedingsdriehoek.

Het gezondste fruit

Alle vers fruit is gezond. Kies volop uit volgende soorten:

  • Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes, mandarijn, citroen, limoen, …
  • Pitvruchten: appel, peer, … Steenvruchten: kers, perzik, nectarine, abrikoos, pruim, …
  • Zachte vruchten: bes, druif, framboos, aardbei, bosbes, … Exotische vruchten: banaan, kiwi, ananas, mango, …

Kies niet altijd dezelfde fruitsoort uit de mand, maar varieer tussen de soorten. Fruit past bij het ontbijt (bijvoorbeeld als broodbeleg of bij ontbijtgranen), als dessert na je warme of broodmaaltijd en als tussendoortje.

  • Geef de voorkeur aan vers fruit, diepvriesfruit zonder toevoeging of fruit uit blik of glas op sap.
  • Wees zuinig met fruit uit blik of glas op siroop, gedroogd fruit, vruchtenmoes, vergeperst fruitsap of smoothies (kies eerder voor een appelsien dan een glas geperst appelsiensap)
  • Vermijd vruchtenlimonade, confituur, grenadine... (wegens te veel suikers)

Hoeveel fruit eten.

Fruit speelt een hoofdol in een gezond en evenwichtig voedingspatroon.  Probeer dagelijks minstens twee stukken fruit te eten (zelfs drie als jongere of oudere). Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik.