Men moet eten om te leven, niet leven om te eten - Socrates

Kaas

kaas gezond-ongezond

Kaas zit in de lichtgroene zone van de nieuwe voedingsdriehoek. Dit wil zeggen dat kaas niet uitgesproken gezond of ongezond is. Het draagt niet bij tot een gezonder lichaam maar het is ook niet bewezen dat het nadelig is voor het lichaam.

Kaas bestaat uit vetten, eiwitten en diverse vitaminen (zoals A, B2 en B12) en mineralen. Daarnaast is het een bron aan calcium, fosfor en magnesium, zink en selenium. 

Je kunt beweren dat kaas door het  hoge gehalte verzadigd vet en zout, ongezond is.  Dit wordt gelinkt aan hart- en vaatziekten. Anderzijds wordt kaas ook in verband gebracht met een verlaagd risico op diabetes type 2. Er is dus best nog wat onzekerheid over de gezondheidseffecten van kaas. Schrappen hoeft niet, maar matig je porties en de frequentie waarmee je het eet.

  • Geef voorkeur aan kaas tot 20 gram vet per 100 gram zoals Brusselse kaas, magere plattekaas, verse kaas met fruit, halfvolle plattekaas, cottagecheese, volle plattekaas, magere smeerkaas, ricotta, magere zachte kaas, verse lightkaas, zachte verse geitenkaas, harde kaas 30+, Mozzarella.
  • Wees zuiniger met kaas met meer dan 21 gram vet per 100 gram zoals: Franse zachte kazen, feta, zachte geitenkaas, verse kaas, leerdammer, emmentaler, parmezaan, abdijkazen, vette smeerkaas, harde kaas 40+ en hoger, verse roomkaas, kruidenkaas
  • Vermijd zoute snacks met kaassmaak, kaaskroketjes, dipsaus met kaas.