Laat voedsel uw medicatie zijn en niet medicatie uw voedsel - Hippokrates

De voedselzandloper

voedselzandloper

De voedselzandloper is een boek van arts en onderzoeker Kris Verburgh. De voedselzandloper presenteert zijn kijk op gezond eten. Welke voedingsmiddelen baten en welke kan je beter laten staan om af te vallen en langer jong te blijven. In de voedselzandloper kan je 3 basisprincipes vinden.  Hieronder volgen deze drie basisprincipes:

 

 

Suikers en koolhydraten zijn ongezond

Volgens de voedselzandloper gaan suikers de veroudering versnellen en de kans op kanker verhogen. Toch kunnen we niet zonder suikers. We halen daar onze energie vandaan. Ook brood, pasta en rijst bevatten suikers onder de vorm van zetmeel. Het zijn trage suikers. Voor het ontbijt kan je de koolhydraten vervangen door havermout en fruit. Voor warme maaltijden kan je aardappelen rijst of pasta vervangen door extra groenten zoals erwten, bonen of paddestoelen.

Kijk uit met proteïnen of eitwitten

De voedselzandloper waarschuwt voor proteïnen.  Wees zuinig met eiwitten of proteïnen. Eiwitten op proteinen betekenen groei. Groei betekent veroudering.

Vetten zijn gezonder dan gedacht

De voedselzandloper zegt het volgende ivm vetten:

Verzadigde vetten kunnen dicht tegen elkaar aanliggen omdat de moleculen recht zijn. Hierdoor kunnen ze gemakkelijk samenklonteren en stroperig worden.
Onverzadigde vetten hebben moleculen die rommelig van opzet zijn.  Ze blijven losser van elkaar liggen en klonteren niet zo snel samen.
Transvetzuren zijn voor ons lichaam vreemde vetzuren. We hebben moeite deze te verwerken en ze gaan sneller samenklonteren. Transvetten vind je in margarine of gefrituurd voedsel?
Omega 3 vetzuren zijn goed voor ons lichaam.  Ze verminderen de kans op een hartaanval.  Omega 3 vetzuren verlagen de kans op depressies en psychoses en remmen ontstekingen af.

Volgens de voedselzandloper drink je best water, groene thee, witte thee, gemberthee, rode wijn, versgeperst vruchtensap, plantaarde melk en koffie. 
De voedselzandloper raadt de volgende dranken af: frisdranken, melk, drinkyogurt en vruchtensap dat niet vers is geperst.
Melk en zuivelproducten worden ook afgeraden in de voedselzandloper.