Slechts door te bewegen blijf je in evenwicht - Schauble

Melk en sojaproducten

melk

Melk zit  in de lichtgroene zone van de nieuwe voedingsdriehoek omdat melkproducten voordelen en nadelen kunnen hebben voor uw gezondheid. De wetenschap is er nog niet uit wat de exacte impact is. Daarom kun je er best niet mee overdrijven. 

Melkproducten gezond?

Melkproducten zijn een bron van : eiwitten, vitaminen zoals B2, B12.  Volle melk levert ook vitamine A en D en mineralen zoals calcium, fosfor, kalium, magnesium en zink.  

Melkproducten kunnen heel erg varieëren in type en vetgehalte.  Daarom is het erg moeilijk om uitspraken te doen over de gezondheidsimpact van melkproducten. Hieronder alvast enkele interessante weetjes.

  • Melk verlaagt waarschijnlijk het risico op darmkanker.
  • Yoghurt en melk of kaas met verlaagd vetgehalte helpen mogelijk tegen diabetes.
  • Melkproducten in het algemeen zouden je ook beschermen tegen hart- en vaatziekten, al is daarvoor maar een beperkte bewijskracht.
  • Ook voorzichtig bewezen: melkproducten hebben mogelijks een ongunstig effect op de ontwikkeling van prostaatkanker.
  • Dat calcium een belangrijke rol speelt in het krijgen en behouden van gezonde botten valt niet te betwijfelen. Toch is het niet helemaal bewezen dat je door melk minder risico op botbreuken loopt.
  • Kies best voor halfvolle melkproducten.  Vet in melk is van verzadigd typen vandaar.
  • Kinderen onder de 4 jaar drinken best volle melk

Sojaproducten

Sojaproducten verrijkt met calcium hebben een vergelijkbare samenstelling als melk. Ze leveren evenveel eiwitten van dezelfde kwaliteit en er worden calcium en vitaminen aan toegevoegd. Kijk zeker de verpakking na op de aanwezigheid van calcium.  Sojadrank natuur bevat meestal suiker.  Om de soja smaakvoller te maken wordt suiker standaard toegevoegd maar de hoeveelheid is niet meer dan wat van nature in koemelk zit.  Geef best de voorkeur aan de natuur-varianten boven de sterker gezoete types met chocolade- of fruitsmaken.