Met geluk is het net hetzelfde als met gezondheid; als je er niets van merkt, betekent dit dat het er is - Iwan Toergenjew

Noten en zaden

gezond

Noten en zaden zijn gezond voor je. Daarom zitten ze bovenaan in de donkergroene groep van de voedingsdriehoek.  Elke dag een klein handje noten of zaden eten is aangeraden. 

Noten en zaden gezond?

Onderzoek toonde aan dat noten het risico op hart- en vaatziekten doen dalen.  Noten doen LDL of slechte cholesterol verlagen.  Noten bevatten voornamelijk onverzadigde vetten en hebben daardoor een gunstig effect op je gezondheid.  Naast gezonde vetten bevatten noten veel eiwitten, vezels en verschillende vitaminen en mineralen zoals calcium en magnesium, kalium en zink, ijzer en vitamine E, …

Welke noten en zaden krijgen de voorkeur?

  • Noten en zaden eet je best in pure, onbewerkte vorm dus zonder extra zout of suiker. Je kan kiezen uit walnoten, hazelnoten, cashewnoten, pecannoten, pistacheachenoten en amandelen.
  • Ook in zaden heb je heel wat keuze: zonnebloem- en pompoenpitten, lijnzaad, sesamzaad, chiazaad …
  • Er zijn ook pasta’s te koop (tahin of sesampasta) die voor 100 procent uit noten bestaan. Dat zijn goede alternatieven voor verse noten en zaden.
  • Vermijd notenpasta of pindakaas waaraan suiker of extra vet (zoals palmolie) is toegevoegd. Maak hem nog beter gewoon zelf! Wissel zoveel mogelijk af tussen de diverse noot- en zaadsoorten. En vervang gezouten noten door de ongezouten variant.
  • Aperitiefnootjes hebben een gefrituurd jasje en bulken bovendien vaak van zout en additieven. Ze zijn geen essentieel voedingsmiddel, zoals ook noten met een chocoladeomhulsel dat niet zijn.  Je kan deze laatste beter vermijden dus.