Gezondheid is het leven van het leven - E. von Feuchtersleben

Oliën en vetten

kies plantaardige olie

Plantaardige olie  en vetstoffen rijk aan onverzadigde vetzuren hebben een gunstig effect op je gezondheid.  Ze zijn beter voor de gezondheid dan vetten zoals boter en kokosvet. Olie is vet dat een plantaardige oorsprong heeft en vloeibaar is bij kamertemperatuur, zoals olijfolie, koolzaadolie of maisolie bijvoorbeeld. Daarom vind je deze vetstoffen in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek.
Boter kokosvet en palmvet bevatten meer verzadigde vetten.  Een teveel daaraan jaagt je slechte cholesterol de hoogte in. Daarom staan deze in de oranje zone van de voedingsdriehoek. 

Vetstoffen gezond?

Olie bestaat bijna 100 procent uit plantaardig vet, waarvan het merendeel onverzadigd is. Olie (olijfolie, koolzaadolie, maisolie...) is vloeibaar op kamertemperatuur. Olie levert vitaminen zoals A, D en E en biedt een gezonde bescherming tegen hart -en vaatziekten

Margarine bestaat in een zachte en een harde vorm.  Zachte margarine en minarine zijn meteen smeerbaar.  Ze zijn plantaardig en bevatten vooral onverzadigde vetten. Deze zijn ok voor de gezondheid
Harde margarine (in wikkel verpakt en niet meteen smeerbaar) combineert plantaardige met dierlijke vetten. Ze bevatten een portie verzadigde vetzuren is zijn dus niet zo gezond.

Boter en halfvolle boter (hard op kamertemperatuur) zijn dierlijke vetstoffen afkomstig van melkvet. Ze zijn rijk aan verzadigde vetzuren die de slechte cholesterol (LDL) verhogen. Deze kan je beter vermijden dus.  Plantaardige vetten zoals kokosvet en palmolie, bestaan overwegen uit verzadigde vetzuren bestaan. Je kan deze beter beperken dus.