Niet het drinken is af te keuren, maar de onmatigheid - John Selden

Beweging

Beweging -18j 

bewegingvoorkids

Van 0 tot 1 jaar

Ook baby’s hebben een dagelijkse dosis beweging nodig. Zorg voor beweging in de dagelijkse routine zoals tijdens het badje geven, het knuffelen, de tandjes poetsen, het verschonen, … Laat je baby ook op de grond spelen, dat is goed voor de ontwikkeling. 

Van 1 tot 5 jaar

Peuters en kleuters hebben gemiddeld 3 uur beweging per dag nodig.  Dat kan zijn beweging van lichte, matige of hoge intensiteit. Voorbeelden: knutselen, springen, klauteren, buitenspelen, … Varieer tussen de activiteiten die je kleintjes leuk vinden, op maat van hun leeftijd. 

Van 6 tot 17 jaar

Activiteiten van lichte intensiteit doe je maar beter gedurende het grootste deel van de (wakkere) dag. Voorbeelden daarvan zijn naar school stappen, rustig spelen en staand bellen. Jongeren hebben ook nood aan bewegingen van matige intensiteit en beweging van hoge intensiteit: 60 minuten per dag. Die 60 minuten hoef je niet ononderbroken te doen: dit kan ook in blokken van minstens 10 minuten! Dat kan tijdens het wandelen, fietsen, skateboarden, dansen, … 
Als onderdeel van die 60 minuten werk je ook minstens 3 dagen per week aan:

  • bewegingen van hoge intensiteit.  Voorbeelden: sporten in een club (kijk voor inspiratie eens op www.sport.vlaanderen), lopen, touwspringen, ...
  • activiteiten om je spieren en botten te versterken Voorbeelden: springen, klimmen, bergop fietsen, … Je mag gerust meer bewegen dan de hierboven aanbevolen minuten.  Enkele uren beweging aan matige tot hoge intensiteit per dag is een bonus voor je gezondheid. Ga voor een waaier aan activiteiten die je leuk vindt en dan kom je met gemak aan je dagelijkse portie.