Men moet eten om te leven, niet leven om te eten - Socrates

Voedingstips bij Haaruitval

haaruitval

Volgend boodschappenlijstje zijn aan te raden bij haaruitval: zalmfilet, sardines, forel, gevogelte, bonen en linzen, eieren, zoete aardappel, paprika, wortel, abrikozen, bosbessen, boerenkool, broccoli, spruitjes,  verse spinazie, advocado, rode druiven, biergist, kaneel, havermout, griekse yoghurt.

Water

Drik voldoende water.  Voor de opbouw van uw haren is immers water nodig. Drink minstens 1 liter water per dag.  Water uit glazen flessen is beter voor ons dan water uit plastiek.

Eiwitten

Onze haren bestaal voor meer dan 87% uit eiwitten. Voldoende eiwitrijke voeding is een must voor gezonde haren. Goede eitwitbronnen zijn gevogelte, vis, vlees (met mate) tofu, tempeh, biologische zuivel, rauwe noten, zaden en peulvluchten zoals linzen, kikkererwten, bonen... Hier volgen 5 producten met verrassend veel eiwitten: havermout, erwten, quinoa, spinazie, gepofte aardappel.  

Vitamine A

Deze vitamine is belangrijk voor de aanmaak van talg, waardoor de huid en follikels gehydrateerd en gezond blijven . Zowel een tekort als teveel aan vitamine A kan zorgen voor haaruitval . De beste dierlijke bronnen van vitamine A (retinol) zijn: lever, tonijn, kaas, boter, vis en ei. Goede plantaardige bronnen zijn (carotenen): wortelen, paksoi, spinazie, zoete aardappel, waterkers, boerenkool, andijvie, snijbiet, veldsla en raapstelen.   

Vitamine B

Met name een biotinetekort wordt door wetenschappers in verband gebracht met haaruitval. Veel b-vitamines zijn van belang voor de aanmaak van rode bloedcellen, zodat zuurstof en voedingsstoffen door het lichaam kunnen worden vervoerd, waardoor de bouwstoffen bij de hoofdhuid en follikels terecht komen.  Voeding met de meeste biotine zijn kippenlever, rundslever, eieren, pinda's zonnebloempitten, zalm, sojaproducten, amandelen, kaas, walnoten, paddenstoelen en advocado's.  

Ook foliumzuur beter bekend als vitamine B11 is ook belangrijk voor gezonde haarfollikels en haargroei.  Voedingsmiddelen rijk aan foliumzuur zijn groene bladgroenten, spruiten, broccoli en lever. 

Naast de specifieke B-vitamines B8 (Biotine) en B11 (Foliumzuur) zijn vrijwel alle B-vitaminen van groot belang voor gezond haar. Ze spelen een essentiële rol in de stofwisseling in de cellen

Voorkom ijzertekort

Rood vlees is rijker aan ijzer dan wit vlees.  Eieren in alles soorten maten en vormen leveren ijzer.   Oesters, octopus, mosselen en sardines, tonijn en zalm bevatten allemaal een flinke portie ijzer.   Groenten met ijzer zijn spinazie, broccoli, bloemkool, pompoen, zoete aardappel, zongedroogde tomaten en tomatenproducten, prei, look, rucola, tuinkers en basilicum.  Fruit en vruchten rijk aan ijzer  zijn watermeloen, rozijnen en krenten, zwarte bessen, blauwe bessen.  Noten en zaden kunnen ook ijzer aanleveren denk maar aan pompoenpitten, kastanjes, hazelnoten, pijnboompitten. Bonen en peulvruchten zijn ijzerrijke voedingsmiddelen.  Denk dan vooral aan witte bonen en linzen, tuinerwten, doperweten, bruine bonen, sperziebonen. Vitamine C helpt de opname van ijzer uit plantaardige voeding. Ook pure chocolade (met een cacaogehalte van 50%) bevat 3.5 mg ijzer.  

Zink

Zink is van belang voor de aanmaak van eiwitten en speelt een rol bij het gezond houden van huid, haar en nagels. De meest beschikbare vorm van zink komt uit eiwitten zoals vlees, eieren, gevogelte, zeevruchten (vooral oesters) en lever. Voor vegetariërs zijn bonen, noten (bijvoorbeeld amandelen, pinda’s en pecannoten), zaden (zoals sesamzaad, pompoenpitten), haver, zilvervliesrijst, tarwekiemen, pompoen, zeewier en doperwten goede bronnen. Let er wel op dat de zink vanuit deze voedingsmiddelen moeilijker absorbeerbaar is. Andere bronnen van zink zijn haring, champignons, shi-take, spinazie, asperges, gember...

Zwavel

Zwavel wordt gevonden in alle cellen van ons lichaam en voornamelijk in onze huid, haar en nagels! Er wordt beweerd dat zwavel de haargroei stimuleert. MSM poeder is rijk aan zwavel en kan erg helpen bij haaruitval. Maar je kunt ook letten op de inname van zwavelrijke voedingsmiddelen zoals bloemkool, broccoli, knoflook, bieslook, prei, noten, radijsjes, spruitjes, waterkers, en, knoflook, boerenkool, sla, spruitjes sommige noten en peulvruchten!

Selenium

Tekort aan selenium kan zorgen voor broos en breekbaar haar. Paranoten zijn heel rijk aan selenium. Twee paranoten per dag zijn al effectief om het seleniumgehalte te verhogen.

7 voedingsproducten voor sterker haar

  • Walnoten
  • Spinazie
  • Vette vis
  • Wortelen
  • Griekse yoghurt
  • Eieren
  • Havermout