Alcohol is slecht voor uw gezondheid, vooral de volgende morgen - Bert Verhoye

Hart -en vaatziekten

hart-en vaatziekten

Hart-en vaatziekten kunnen tot 30% verlaagd worden met een gezonde leefstijl, indien er geen genetische factoren een rol spelen.  Voeding rijk aan antioxidanten (kleurrijk eten), voldoende vezels en omega 3 vetten, en de juiste balans macro nutriënten zal op lange termijn een groot verschil maken! Hier volgen een aantal voedingsmiddelen om het risico op hart -en vaatziekten te verlagen.  

Pompoen

Pompoen (eikelpompoen) is een voedingsmiddelen dat je voor verschillende doeleinden kunt gebruiken. Denk dan aan een gezonde soep, een nagerecht of simpelweg nuttigen na het bakken. Een pompoen bevat weinig calorien, veel vezels, en het eten is goed voor de spijsvertering.  Pompoenen bevatten weing calorieën en veel vitamine C en E, calcium, ijzer en bètacaroteen.  Bètacaroteen wordt in het lichaam omgezet in vitamine A.   

Amandelen

Amandelen zijn ideaal om eetbuien onder controle te krijgen. Maar ook nog rijk aan hart gezonde vetten. Daarnaast zijn amandelen rijk aan vitamine E (een antioxidant dat ontstekingen tegen gaat), magnesium, tryptofaan en fosfor. Onderzoek toont aan dat regelmatige consumptie van ongezouten amandelen gepaard gaat met een verlaagd risico op hart- en vaatziekten. Ze zijn wel rijk aan calorieën, dus met mate!

Appels

Een geschilde appel is erg gezond. De vezels in de appels zorgen voor het reguleren van de bloedsuikerspiegel en kunnen helpen om de cholesterolwaarden te verlagen.

Abrokozen

Deze vrucht is rijk aan vitamine A, C en bevat ook een beetje kalium. Kalium is een belangrijk onderdeel bij een goede hart functie en het verlagen van de bloeddruk (indien natrium een grote rol speelt). Het is zeker verstandig om af en toe een abrikoos te eten. Nu kun je wel beter oppassen met gedroogde abrikozen omdat deze teveel suiker bevatten.

Asperges

Asperges bevatten weinig calorieën, bevat calcium, rijk aan kalium, vitamine E, B, C en zelfs vezels. Asperges zouden ontstekingsremmend werken dankzij de hoeveelheid antioxidanten.  Deze zijn op zijn beurt erg belangrijk om hart- en vaatziekten te vermijden.

Advocado's

De avocado is uniek omdat het als enige gezonde vetten bevatten. Daarnaast zijn avocado’s ook nog rijk aan vezels (3.4 gram per halve avocado) en bevat meer kalium dan een banaan!

Blauwe bessen

Blauwe bessen zijn rijk aan antioxidanten die de vrije radicalen tegengaan.  Eet regelmatig blauwe bessen! Onderzoek heeft uitgewezen dat regelmatig blauwe bessen eten het risico op een hartaanval drastisch kan verlagen. Tenslotte zijn blauwe bessen laag in calorieën en rijk aan voedingsstoffen! 

Groene thee

Groene thee drinken verbetert de kwaliteit van je bloedvaten en aderen binnen 30 minuten na het drinken van een kop.  Groene thee bevat bestandsdelen die de functie van endotheelcellen kan bevorderen. Hetzij erg belangrijk om verstoppingen in de aderen tegen te gaan. Het onderzoek laat zien dat de sterke antioxidanten in groene thee je hart kunnen beschermen. De flavonoïden in groene thee vallen in dezelfde categorie als donkere chocolade of rode wijn. Drink daarom 1 tot 3 kopjes groene thee per dag voor maximaal resultaat.

Tomaten

Tomaten eten kan het risico op hart- en vaatziekten drastisch verlagen.  Tomaten zijn rijk aan lycopeen en deze antioxidant geeft de tomaat zijn rode kleur. Deze antioxidant kun je het beste zien als een beschermheer voor je hart en moet zeker regelmatig gegeten worden. Daarnaast kunnen tomaten ook nog je huid een extra bescherming geven tegen de zon!

Wilde zalm

Wilde zalm is een vette vis rijk aan eiwitten, vitamine B, D en natuurlijk de goede omega 3 vetten. Deze belangrijke essentiële omega 3 vetten gaat bloedproppen tegen (wat een beroerte kan veroorzaken). Daarnaast zijn omega 3 vetten essentieel om je triglyceriden te verlagen, HDL te verhogen en je aderen schoon te houden.

Pure chocolade

Pure chocolade met minstens 70% cacao, goed is voor de gezondheid. Hoe hoger het cacaogehalte van de chocolade, hoe beter. De bittere chocolade met minstens 70% cacao kan dodelijke hartaanvallen voorkomen. Door het hoge cacaobestanddeel zorgt ervoor dat de bloedvaten wijder worden en de bloeddruk daalt. De cacao levert de antioxidanten. Let op: doseren is de boodschap want buitensporig veel chocolade kan echter ook dik maken en juist zorgen voor hart- en vaatziekten.