Niet het drinken is af te keuren, maar de onmatigheid - John Selden

Scandinavisch dieet

 

scandinavisch dieetHet Scandinavische dieet omvat het traditionele gezonde voedingspatroon van de Scandinavische landen. (Noorwegen, Zweden en Denemarken) Ze eten vooral plantaardige producten en wat de zee, meren en het wilde platteland hen per seizoen geven.  Het Scandinavische dieet is dus veelbelovend voor de behandeling van een te hoog cholesterolgehalte. En kan mogelijk ook een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van obesitas, te hoge bloeddruk, insulineresistentie en hart- en vaatziekten. In Scandinavische landen komt overgewicht trouwens minder voor.

Kenmerken Scandinavisch dieet

  • Granen: eet vooral gerst en haver
  • Zaden: gebruik lijnzaad en zonnebloempitten
  • Groenten: gebruik pastinaak, rode bieten en venkel...
  • Eet rode vruchten en fruit zoals bosbessen, rode bessen en pruimen../
  • Eet peulvruchten zoals bonen en erwten
  • Eet magere melkproducten en kaas met laag vetgehalte
  • Naast kip, kalkoen, lamsvlees... eten Noorderlingen ook rendieren en liefst wild vlees en gevogelte
  • Eet vis schaal en schelpdieren.  Vette tot halfvette vis zoals zalm, forel, makreel, zitten vol omega 3 vetzuren die beschermen tegen hart en vaatziekten. 
  • Gebruik koolzaadolie en lijnzaadolie